🡰 előző
Magyar Katolikus Lexikon > V > Virginia
következő 🡲

Virginia: a →kilenc hősnő egyike. – A római monda szerint Virginius plebejus leánya. Mikor egy decemvir, Appius Claudius meg akarta erőszakolni, atyja megölte.

Pallas XVI:888.

Virginia, Centurione Bracelli, Szt (Genova, Itália, 1587. ápr. 2.–1651. dec. 15.): özvegy, rendalapító. – Ősi nemesi család sarja, apja 1621–22: a köztársaság feje. ~ kolostorba vágyott, de apja kívánságára 1602. XII. 10: férjhez ment Gaspare Bracellihez. Két leányuk született, a kicsapongó férj 1607. VI. 13: meghalt. A 20 évesen özvegyen maradt ~ elutasította apja újabb házassági javaslatát, és tisztasági fogadalmat tett. Anyósa házában nevelte gyermekeit, imádkozott és gyakorolta a szeretet cselekedeteit. 1610: érett meg hivatása, hogy a szegényeken keresztül szolgálja Istent. Vagyona felét szétosztotta és karitatív intézményeket alapított. Miután lányait férjhez adta, teljesen az elhagyott gyermekek, az öregek, a betegek és a társad. peremére szorultak segítésére szentelte magát. A Genova és Savoya közti 1624-i háború során 15 fiatal fogadott magához, s gondoskodott az egész város menekültjeiről, főként a fiatal nőkről. Anyósa halála, 1625 u. a város legrosszabb hírű negyedeiben maga kereste meg a rászorulókat. Megalapította a Jézus Szegényeit Gondozó Száz Irgalmas Úrnő társulatot. Az 1629–30-as pestis és éhínség idején kibérelte a Kálvária-hegyen üresen álló kolostort, 1631. IV. 13: védenceivel beköltözött és a Menedéket adó Boldogasszony oltalma alá helyezte. A vele lakókat ~ hitre nevelte és megtanította dolgozni, hogy maguk kereshessék a kenyerüket. A Carignano domb mellett megvett két villát, mely az intézmény anyaháza lett. 1644–50: szabályzatot állított össze a közben két ágra oszló intézmény Kálváriahegyi Menedéket adó Boldogasszony Nővérei és Kálváriahegyi Boldogasszony Leányai számára. Élete végén misztikus adományokat is kapott. – II. János Pál p. 1985. IX. 22: Genovában b-gá, 2003. V. 18: Rómában sztté avatta. **

A lexikon kora

A lexikon a budapesti Pálos Könyvtárban készült 1980 és 2013 között. A honlapon a korabeli szócikkek olvashatók, az újabb eseményeket, kutatási eredményeket a szócikkek nem tartalmazzák.