kolliva (gör. kóllübosz, 'áldozat'): mézzel kevert főtt, hántolt búza, melyet a bizánci egyházban nagyböjt első péntekén áldanak meg Szt Tivadar vértanú (†307) tiszteletére. - E szokás eredetét többféleképpen magyarázzák. Így pl. a hagyomány szerint Julianus aposztata cs. (ur. 361-363) idején a piacon árusított élelmiszereket előbb a bálványoltárokon kellett bemutatni, azáltal a ker-ek számára fertőzöttekké váltak. Szt Tivadar látomásban hívta föl erre a körülményre Eudoxiosz euchaiszi pp. figyelmét, és arra intette, hogy ő és hívei csak főtt búzával táplálkozzanak. P.I.
Melles 1937:215.
A lexikon a budapesti Pálos Könyvtárban készült 1980 és 2013 között. A honlapon a korabeli szócikkek olvashatók, az újabb eseményeket, kutatási eredményeket a szócikkek nem tartalmazzák.