🡰 előző
Magyar Katolikus Lexikon > K > kiugrási iroda
következő 🡲

kiugrási iroda, Bp., 1944. jan.-okt.: a hazánk II. világháborúból való kiválásának előkészítésére és lebonyolítására szervezett titkos csoport utólagos elnevezése. - Vezetője →Szent-Iványi Domokos (1898-1980) diplomata, gr. →Teleki Pál min-eln. (1939-41) egykori tanárs-e, aki Telekinek 1939: szakértő csoport USA-ba küldését javasolta, mely egy emigráns kormány támogatója lehet, s a valós m. helyzetről tájékoztatni tudja a világot (ilyen kormány létrehozását akadályozták meg az →oktobrista emigránsok). - Teleki egy tájékoztató osztályt szervezett, mely kizárólag az ő rendelkezésére állt külpol. ügyekben. Ezt Teleki halála után 1941: megszüntették, de szelleme és részben munk-ai átkerültek a →Teleki Pál Tudományos Intézetbe. A ~t 1944 elején ifj. Horthy Miklós névleges vezetésével Szent-Iványi szervezte meg, ugyanúgy, mint a III. 19-i ném. megszállás után a Magyar Függetlenségi Mozgalmat (MFM), melynek VII. végén 22 tagszervezete volt. Segítségükkel alakították meg VI. 6: a ker. zsidók érdekvédelmi szervezetét, a ~ révén mozgósított Koszorús Ferenc ezr. páncélosai hiúsították meg VII. 2: a 250 ezer főv. zsidó elhurcolására tervezett Baky-puccsot; szervezésében ford. le Soós Géza ném-ről m-ra az ún. Auschwitz-jegyzőkv-et (mely tájékoztatta a világot az ottani viszonyokról), készítette elő a Sztójay-kormány menesztését és a fegyverszüneti tárgyalásokra Moszkvába utazó küldöttség útját. A ~ végső célját nem érhette el, hiszen a Ny-i hatalmak az időt húzva ekkor még nem döntötték el, milyen sorsot szánnak a háború utáni Mo-nak. 88

Valóság 1998:7. sz. (Györkei Jenő: A szürke eminenciás); 1999:1. sz. (Várdy Béla: Az amerikai magyarság a II. vh. pol. viharaiban) - Csicsery-Rónay-Cserenyey 1998:450. - M. Nemz. 1998. IV. 28. (Török Bálint: Amíg hagyták, szolgált)

A lexikon kora

A lexikon a budapesti Pálos Könyvtárban készült 1980 és 2013 között. A honlapon a korabeli szócikkek olvashatók, az újabb eseményeket, kutatási eredményeket a szócikkek nem tartalmazzák.