🡰 előző
Magyar Katolikus Lexikon > H > Hozsanna
következő 🡲

hozsanna (héb. 'segíts hát'): 1. a Zsolt 118,25: győzelem után további állandó segítség kérése Istentől, ill. a királytól. Alaphangulata az öröm. Mivel a 118. zsolt. →hallel volt, a ~ gyakran használt formula lett. Nagyon illett Jézus jeruzsálemi bevonulásához (Mt 21,9.15; Mk 11,10; Jn 12,13). A későbbi zsidó kultuszban még nagyobb szerephez jutott a ~, mindenekelőtt a →sátoros ünnep 7. napján, amikor körmenetet tartottak, közben litániáztak, és a litániában refrénként a ~t énekelték. Ezért a sátoros ünnep 7. napja a nagy ~ napja nevet kapta. - 2. a →szentmisében a →Sanctus része: „~ a magasságban, áldott, aki jön az Úr nevében, ~ a magasságban”. - 3. →virágvasárnap szert-ában a szentelt →barka kiosztása közben énekelt antifóna: „~ Dávid Fiának...” **

BL:651.

Hozsanna, Bp., 1948-: a hívők számára készített ima- és énekeskönyv. - A →Szent vagy, Uram! énektár teljes anyagát tartamazza, kibővítve néhány 17. sz. dallammal és népzenei gyűjtésből származó, ill. greg. és más énekkel. Szerk. →Kertész Gyula, majd →Bárdos Lajos. Az imarészt →Werner Alajos állította össze. 1967-től →Kodály Zoltán Magyar miséjét is közli. 1971-től a lit. reform alapján átdolgozott és bőv. kiad-ok követik egymást. P.G.

A lexikon kora

A lexikon a budapesti Pálos Könyvtárban készült 1980 és 2013 között. A honlapon a korabeli szócikkek olvashatók, az újabb eseményeket, kutatási eredményeket a szócikkek nem tartalmazzák.