🡰 előző
Magyar Katolikus Lexikon > C > charethiek
következő 🡲

charethiek, charethjánok (örm.) (†523): 10.200 etiópiai vértanú. - Kr. u. 523: Du Navasz, Eudemona városállam kir-a elfoglalta Negran etiópiai várost, s hogy lakóit a kerségről a judaizmusra térítse, a papságot máglyán megégettette, a főembereket bebörtönözte. Több mint tízezer hívő nem tagadta meg Krisztust, hanem élükön a 95 éves Arethin kormányzóval bátran fogadták kivégzésüket, mondván: „Krisztus jelenti az életet, és az ő nevében halunk meg”. Néhány év múlva Jeleszbovam kir. legyőzte Du Navaszt, és Etiópiában államvallássá tette a kerséget.  A ~et szt-ként tisztelik az örm. apostoli és kat. egyházban. Szám L.


charethiek, charethjánok (örm.) (†523): 10.200 etiópiai vértanú. – Kr. u. 523: Du Navasz, Eudemona városállam kir-a elfoglalta Negran etiópiai várost, s hogy lakóit a kerségről a judaizmusra térítse, a papságot máglyán megégettette, a főembereket bebörtönözte. Több mint tízezer hívő nem tagadta meg Krisztust, hanem élükön a 95 éves Arethin kormányzóval bátran fogadták kivégzésüket, mondván: „Krisztus jelenti az életet és az ő nevében halunk meg”. Néhány év múlva Jeleszbovam kir. legyőzte Du Navaszt és Etiópiában államvallássá tette a kerséget. A ~et szentként tisztelik az örm. apostoli és kat. egyházban. Szám L.

A lexikon kora

A lexikon a budapesti Pálos Könyvtárban készült 1980 és 2013 között. A honlapon a korabeli szócikkek olvashatók, az újabb eseményeket, kutatási eredményeket a szócikkek nem tartalmazzák.