🡰 előző
Magyar Katolikus Lexikon > A > Agathangelosz
következő 🡲

Agathangelosz (3. sz.): örmény történetíró. - A hagyomány szerint Tiridát kir. titkára volt, s parancsára 216 k. Világosító Szt Gergely életrajzába foglaltan megírta Örményo. megtérésének tört-ét. A mű végleges formáját az 5. sz. végén nyerte; szír, kopt, arab és georgiai nyelven maradt fenn. - A 20. sz. végi kutatás szerint költött személy. A neki tulajdonított mű vsz. a görögbarát iskola terméke, melyhez később hozzátettek, néhol elvettek belőle. Az igen népszerű mű szerk-je, figyelmen kívül hagyva a kronológiát, néhány évtizedbe sűrítette a kb. 200 évig tartó térítés történetét és legendáit. Szám L.

LThK I:184. - Schütz Ödön: Hajk és Bél harca. A régi örm. irod. kincsestára. Szombathely, 1995.


Agathangelosz (3. sz.): örmény történetíró. – A hagyomány szerint Tiridát kir. titkára volt, s parancsára 216 k. Világosító Szt Gergely életrajzába foglaltan megírta Örményo. megtérésének tört-ét. A mű végleges formáját az 5. sz. végén nyerte, kopt, arab és georgiai nyelven maradt fenn. – A 20. sz. végi kutatás szerint költött személy. A neki tulajdonított mű vsz. a görögbarát iskola terméke, melyhez később hozzátettek, néhol elvettek belőle. Az igen népszerű mű szerk-je, figyelmen kívül hagyva a kronológiát, néhány évtizedbe sűrítette a kb. 200 évig tartó térítés történetét és legendáit. Szám L.

LThK I:184. – Schütz Ödön: Hajk és Bél harca. A régi örm. irod. kincsestára. Szombathely, 1995.

A lexikon kora

A lexikon a budapesti Pálos Könyvtárban készült 1980 és 2013 között. A honlapon a korabeli szócikkek olvashatók, az újabb eseményeket, kutatási eredményeket a szócikkek nem tartalmazzák.