🡰 előző
Magyar Katolikus Lexikon > Z > zebegényi kálvária
következő 🡲

zebegényi kálvária (Pest m.): a falu fölötti, Dunára néző meredek dombon áll. Az indító kpna után a 9, homlokzatukkal az út felé fordított stációt elhagyva jutunk a felső kpnához, amelyen további 4 stációkép látható. Az épület klasszicista, de oromzata még barokk vonalvezetésű. 1853: Fischer Józsefné építtette, fa huszártornyos egyszerű nyeregtetős lefedéssel. Ekkor készültek a fémlemezre festett stációképek is. A dombon lévő Trianon-emlékparkot 1935–38: közadakozásból Maróti Géza  építette. A kpna harangja minden nap, a trianoni békediktátum aláírásának percében, 16.30: megszólal. Június első szombatján ökumenikus imatalálkozót is taranak. 88–Kapás László

Zászlónk. 1910. (Jánszky Béla: A ~i templom) – Magyar Iparművészet. 1914. (Kőrösfői Krisch Aladár: A ~i templom kifestése, mint pedagógiai feladat.)  – Szilágyi 1980:93. – Pusztai László: TKMK 245.

A lexikon kora

A lexikon a budapesti Pálos Könyvtárban készült 1980 és 2013 között. A honlapon a korabeli szócikkek olvashatók, az újabb eseményeket, kutatási eredményeket a szócikkek nem tartalmazzák.