🡰 előző
Magyar Katolikus Lexikon > U > Új Horizontok Közösség
következő 🡲

Új Horizontok Közösség, Comunita Nuovi Orizzonti, New Horizons Community: a társadalom kivetettjeinek segítésére, Jézushoz vezetésére és életük jó útra terelésére alakult itáliai szervezet. – 1993: alapitotta Rómában Chiara Amirante, önkéntesek non-profit egyesületeként. Szervezete 2010. dec. 8: egyházi elismerést kapott a Laikusok Pápai Tanácsától.

2004: Chiara Amirante konzultori megbízást kapott a Migránsok és Útonlevők Pasztorációjának Pápai Tanácsába. - Ő, gyógyíthatatlan betegségéből történt hirtelen felépülését követően, kiment az utcákon kallódó fiatalok közé, hogy megértse és segítse őket. Az élet kitaszítottjai, -főleg fiatalok, köztük drogosok, prostituáltak, hajléktalanok, börtön-viseltek-, körében szerzett tapasztalatai hatására számukra otthonok és képzési intézmények hálózatát hozta létre olaszországi városokban, majd Braziliában (Fortalezza, Quixadá) és Boszniában (Medjugorje, Mostar) is, ill. utcagyerekek számára Kolumbiában. 2010-ig Olaszországban 36 menedékotthon, 36 oktatási-regenerációs otthon, 23 tanácsadási- és egy evangelizációt szervező központ jött létre, valamint gyermekeket befogadó családok csatlakoztak a szervezethez. Több kolostor ad helyet az intézményeiknek. – A ~ tevékenységét kiegészíti utcai segítőszolgálat a városok veszélyeztetett körzeteiben, és ott, ahol ahol az ifjúság tömegei megfordulnak. TV- és rádió-adások, internetes híradások, konferenciák, könyvkiadás, az ifjúság gondjaival foglalkozó musicalek, iskolai prevenciós előadások, oktatási-, pszihológiai-, és munkaprogramok segítik a rossz helyzetbe kerültek visszailleszkedését a társadalomba. 2000: három olasz minisztérium együttműködési szerződések alapján támogatja a ~ tevékenységét. 200 imacsoport nyújt lelki támogatást. – A ~ részét képező „Fény Lovagjai” (Cavalieri di Luce) mozgalom és imacsoportjai (Cenacolo di Preghiera) feladata az evangelizációs célok segítése; taglétszámuk 2010: 60.000 fölött volt. – A szociális programokat 400 teljes munkaidőben dolgozó önkéntes tag szolgálja ki, mintegy 6500 támogatóval, többezer alkalmi segítővel Olaszországban és külföldön. Székhely: kezdetben Rómában (Termini pályaudvar), 1997–: Piglio (Frosinone-Lazio) ferences kolostorában. N.D.

A lexikon kora

A lexikon a budapesti Pálos Könyvtárban készült 1980 és 2013 között. A honlapon a korabeli szócikkek olvashatók, az újabb eseményeket, kutatási eredményeket a szócikkek nem tartalmazzák.