🡰 előző
Magyar Katolikus Lexikon > M > máriapócsi bazilita monostor könyvtára
következő 🡲

máriapócsi bazilita monostor könyvtára: egykori monostori könyvtár. - A szerz-ek már megtelepedésük időpontjában, 1749: szereztek be kv-et, a kvtárrá szerveződés és a kvtárkezelői munka kezdete 1758-62-re tehető. Állománya 1915: 2070 mű volt 2883 köt-ben; többségükben lat., m. és ném. nyelvűek. A ~t egy teremben helyezték el, 2 katalógusa volt: egy számsoros (kv-alakú) és egy szaklajstrom. Az állomány vásárlás, a szerz-ek utáni öröklés és kegyes adományok révén gyarapodott. A kezdetektől volt kvtárosa. A rtagoknak kölcsönöztek, idegeneknek engedély alapján adtak ki kv-et, díjazás nélkül. Külön őrizték és kezelték a zárolt kv-eket. A ~t 1950: szekularizálták, a katalógusok elvesztek; a m., lat., ném. és gör. kv-ek többségét áll. szervek szétosztották hazai közgyűjt-ekbe, néhány ilyen mű és a cirillbetűs állomány egy része ismeretlen úton a →Görögkatolikus Hittudományi Főiskola Könyvtárába került. A cirillbetűs kv-ek nagyobbik hányadát a Debreceni Egyetemi Kvtár őrzi. A ~ban volt egy ősnyomtatvány, egy Osztrogi Biblia (1581), egy Vilnai Újtestamentum (1641), egy De Camelis katekizmus (1698), 19 kz., közöttük Arszenij Kocak Szláv grammatikájának máriapócsi variánsa. O.E.

Ojtozi Eszter: A máriapócsi baziliták cirillbetűs kv-ei. Debrecen, 1982. - Zeitschrift für Slawistik 1989:97. (Ojtozi, Eszter-Dzendzelivskyj, J. O.: Die Máriapócser Fassung der kirchenslawischen Grammatik des Arsenij Kocak aus den Jahren 1772-1778)

új

A lexikon kora

A lexikon a budapesti Pálos Könyvtárban készült 1980 és 2013 között. A honlapon a korabeli szócikkek olvashatók, az újabb eseményeket, kutatási eredményeket a szócikkek nem tartalmazzák.