🡰 előző
Magyar Katolikus Lexikon > M > Mária Faustina
következő 🡲

Mária Faustina, Szt, Elena Kowalska (Glogowiec, Lengyo., 1905. aug. 25.-Krakkó, 1938. okt. 5.): apáca, az isteni irgalmasság apostola, misztikus. - 10 gyermekes parasztcsaládban harmadikként született. Ilonának keresztelték. Kicsi korától feltűnt engedelmessége, segítőkészsége, imádságszeretete és a szegények iránti érzékenysége. 9 évesen járult először szentáldozáshoz. Hamarosan tudatára ébredt Isten jelenlétének. Isk-ba 3 é. járt, majd szolgáló lett módos családoknál, hogy segítse szüleit a család ellátásában. Szülei nem járultak hozzá, hogy ktorba lépjen. Egy látomás után elhatározta, hogy követi Jézus hívását. Varsóba ment, 1925. VIII. 1: fölvételét kérte az Irgalmas Szűz Nővéreinek zárdájába, ahol a ~ nevet kapta. A varsói, vilnai és plocki zárdákban volt szakács, kertész, kapus nővér. Szerzetesi éveit kifelé a mindenki iránt megmutatkozó felebaráti szeretet és szolgálat határozta meg; belső világát Isten rendkívüli kegyelmekkel halmozta el. Kinyilatkoztásokat, látomásokat, láthatatlan stigmákat kapott, belelátott a szívekbe, része volt a →misztikus eljegyzésben. A termfölöttivel való egységét valóságosabbnak mondta, mint a látható világgal való kapcsolatát. - Jézus ~ra bízta irgalmasságának örömhírét. Fölszólította, hogy hirdesse 1. a minden embernek szóló isteni irgalmasság kinyilatkoztatását; 2. szüntelenül kérje ezt az irgalmat mindenki számára; 3. terjessze az isteni irgalmasság tiszt-ét. - Naplójában Jézus kívánsága szerint mindent hűségesen följegyzett. Az isteni irgalmasság tiszteletének terjesztése eszközeként Jézus a) átadott egy képet ~nak, melyen a Szt Szívből áradó két (fehér és piros) sugár az igazságosság és irgalmasság, a bűnbánat és a bűnbocsánat, az áldozat és az engesztelés, a felebaráti szeretet és az isteni szeretet szimbóluma; b) megjelölte az irgalmasság vasárnapjaként a húsvét utáni 2. vas-ot, melyhez a nagypénteken kezdett irgalmasság kilencede vezet; c) kérte, hogy építsenek tp-ot az isteni irgalmasságnak; d) s imádkozzák az isteni irgalmasság rózsafüzérét (a →Szent Sebek olvasójának változata). - Betegségét és szenvedéseit ~ a bűnösök megtéréséért ajánlotta föl. 33 évesen halt meg. II. János Pál p. 1993. IV. 18: b-gá, 2000. IV. 30: sztté avatta; 2000: elrendelte az Isteni Irgalmasság ünn-ét a húsvét utáni 2. vas-ra; 2002. VIII. 17: fölszentelte a ~ sírja fölé épült, krakkói Isteni Irgalmasság tp-ot (altemplomában m. kpna van). - M: Napló. Az Isteni Irgalmasság üzenete. Ford. Trojan Márta. Eger, 2001. **

Isten irgalmának hírnöke, Isten szolgálója, Fausztina nővér. A m. fordítást s.a.r. Magyary Csilla. Hamilton (Ontario, Kanada), 1981. (Példaképek századunknak 15.)

A lexikon kora

A lexikon a budapesti Pálos Könyvtárban készült 1980 és 2013 között. A honlapon a korabeli szócikkek olvashatók, az újabb eseményeket, kutatási eredményeket a szócikkek nem tartalmazzák.