🡰 előző
Magyar Katolikus Lexikon > I > izsóp
következő 🡲

izsóp (lat. Hyssopus officinalis): az ajakosak családjába tartozó, régóta termesztett, illatos törpecserje. - Mint gyógy- és fűszernövény a kk. ktorok kertjeinek elmaradhatatlan növénye volt. Kk. lat. nevei: Eupopectina, Euxopectina. A hajtásaiból kivont ~olaj izzadásgátló, köhögéscsillapító, étvágyjavító, szélhajtó, vérnyomásemelő, asztmás és hörghurutos bántalmakat szüntető. Napjainkban az illatszer-, konzerv- és likőripar is felhasználja. - A Szentírásban a kivonuláskor ~csomóval kenték a →bárány vérét az ajtófélfákra (Kiv 12,22). Az ÓSz-ben a tisztulási szert-oknál meghintésre használták, pl. a megtisztult leprást és házát ~csomóból hintették meg vízzel. Ezért mondja a bűnbánati zsoltár is: „hints meg engem ~pal, és megtisztulok” (50,9). A megfeszített Krisztusnak ~szálra csavart szivacsban nyújtották az →ecetet (Jn 19,29). - A ker. műv-ben a sziklák között élő ~ az alázat és a bűnbánat, a megtisztulással való kapcsolata alapján a megigazulás, a keresztség és az ártatlanság jelképe. A falból kinőtt ~, főként a Krisztus születése-képeken a megváltásra utal. 1120 k. a Liber floridusban a szeretet jelképe. S.J.

Rápóti-Romvári 1972:159. - Lipffert 1976:74. - Sachs 1980:284. - KML 1986:132. - BL:770.

feltétel-

alfaj

csatlakozó

partes integrales

partes subiectivae

partes potentiales

okosság

jó emlékezet, értelmesség, tanulékonyság, találékonyság, következtetés, előrelátás, körültekintés, óvatosság

személyes, kormányzó,

helyzetfölismerés

igazságosság

kötelességtudat

társadalmi, egyéni

vallásosság, jámborság, tiszteletadás, igazmondás, hűség, egyszerűség, hála, bűntetés, bőkezűség, kedvesség, méltányosság

erősség

bizalom, optimizmus, türelem, állhatatosság

- - - - - - - -

bizalom, optimizmus, türelem, állhatatosság

mértékletesség

szemérmesség, önbecsülés

mértéktartás ételben, józanság italban, nemi tisztaság

önmegtartóztatás, alázatosság, szerénység, szelidség

,

A lexikon kora

A lexikon a budapesti Pálos Könyvtárban készült 1980 és 2013 között. A honlapon a korabeli szócikkek olvashatók, az újabb eseményeket, kutatási eredményeket a szócikkek nem tartalmazzák.