🡰 előző
Magyar Katolikus Lexikon > E > elsőszombat
következő 🡲

elsőszombat: a hónap első →szombatja, a →Mária Szeplőtelen Szíve-tisztelet napja. - A Szűzanya 1925. XII. 10: Pontevedrában →Lúciának, a fatimai látnoknak megmutatta tövisekkel övezett szívét és így szólt: „Hirdesd nevemben a világnak, hogy megígérem: ott leszek az üdvösséghez szükséges kegyelmekkel mindazok halálos ágyánál, akik 5 egymást követő hónap ~ján meggyónnak, megáldoznak, s elimádkozzák a szentolvasót és egy negyed óráig társamul szegődnek az elmélkedésben.” - Az ~ jámbor gyakorlata világszerte elterjedt, Bpen mindig más tp-ban nyilvánosan is megtartják. Különösen nagy hagyománya van Máriakéménden. - 1949. II. 5: a Boldogasszony-év búcsújárásainak folytatásaként a bpi Actio Catholica minden ~on Béke Királynője-ájtatosságot rendezett a főv. valamelyik plébtp-ában, az elsőt e napon a terézvárosi tp-ban. - A Szeplőtelen Szív ~i ájtatossága 1996: is élt. **

Az ~ megszentelése a Világ Királynéja Szeplőtelen Szívének engesztelésére. Rákospalota, 1944. - Hajdók János: Mennyekbe fölvett királyné. Kz. 1950. - Balogh-Gergely 1993.

A lexikon kora

A lexikon a budapesti Pálos Könyvtárban készült 1980 és 2013 között. A honlapon a korabeli szócikkek olvashatók, az újabb eseményeket, kutatási eredményeket a szócikkek nem tartalmazzák.