Magyar Katolikus Lexikon > G > gyertyamártás


gyertyamártás, gyertyaöntés: →gyertya készítése →viaszból, →faggyúból. - A népi ~ asszonyi munka volt, főként birka- és tehénfaggyúból. A faggyút előbb üstben kiolvasztották és azon melegen vászonkendőn átszűrték. A gyertyamártó fa- v. cserépedénybe 1/3 rész forró vizet, erre 2/3 rész faggyút öntöttek. A forró víz arra kellett, hogy mártás közben a faggyút alulról melegen, azaz folyékonyan tartsa. A vízzel s faggyúval telt edénybe azután addig mártogatták a pálcikára fűzött, előbb lenfonalból, később pamutból sodrott ~belet, míg a gyertya kellő vastagságúra nem hízott. - A gyertyakészítés tökéletesített módja a gyertyaöntés, melyhez bádog- v. üvegformát használtak. A forma közepébe belehúzták a belet, azután megtöltötték forró faggyúval. Mikor a faggyú kihűlt, a kész gyertyát kihúzták a formából. **