🡰 előző
Magyar Katolikus Lexikon > V > vaj
következő 🡲

vaj (lat. butyrum): emlős állatok (legtöbbször tehén, juh) tejszínéből köpüléssel vagy rázással készített zsiradék. – A Szentírásban a héb. hemah egyaránt jelent kövér aludttejet és ~at. Úgy készítették, hogy egy kecskebőrt megtöltöttek tejjel, és addig verték, míg ~ lett belőle (vö. Péld 30,33: „ha a tejet köpülöd, ~ lesz belőle”). A ~ értékes eledel volt (Iz 7,15.22), nagyra becsült vendéget kínáltak vele (Ter 18,8). –Közép-Eu-ban szokásos módon köpüléssel készítették, sok helyen zsír módjára megolvasztották (irós vaj). Régebben rázták is, ezt göcseji ráz (= köpül) szó bizonyítja. →vajhagyó vasárnap R.É.

BL:1900.

A lexikon kora

A lexikon a budapesti Pálos Könyvtárban készült 1980 és 2013 között. A honlapon a korabeli szócikkek olvashatók, az újabb eseményeket, kutatási eredményeket a szócikkek nem tartalmazzák.