Magyar Katolikus Lexikon > R > radina


radina, rodina: 1. a gyermekágyas anya eledele (→komatál), ebéd és a bor, melyről a komaasszonyok fölváltva gondoskodnak. - 2. keresztelő lakoma, melyet a keresztség után 2-3 hétre (ritkábban közvetlenül a keresztelő után) tartanak. Időpontja és jellege szinte falvanként változik. A kis~n csak a keresztszülők vesznek részt, a nagy~n a rokonság is jelen van. A száraz~n a komák megvendégelnek egy gyermektelen gazdag házaspárt (Csíkkarcfalva); ezzel fejezik ki, hogy a gyermek minden más földi gazdagságnál nagyobb ajándéka Istennek. - A nagy ~t 2 kis vacsora előzi meg, melyen csak a keresztszülők és rokonok vesznek részt (Csíkjenőfalva). Ha a keresztszülők már délben megérkeznek a házhoz, akkor nagy~t, ha csak este, akkor kis~t tartanak. Mindkettő hajnalig tart (Csíkrákos). - Sok helyt mindjárt keresztelés után megtartják a nagy~t, amelyre meghívják a rokonokat és a komákat (Csíkbánkfalva). Ételei: paprikás, kürtőskalács, bordáslaska, szőlőskása, főtt szilva, sült és töltött káposzta (Csíkkarcfalva); leves, sóbafőtt sült tészta és kávé (Csíkrákos). Egyes helyeken a meghívottak „nagykalácsot” (kalács és húsfélék) visznek (Csíkbánkfalva). - A nagy~ alatt mondják: „Ezen újszülöttet tartsa meg az ég, legyen segedelem szüleinek, hogy jó embert neveljenek belőle!” Régi ~k maradványa lehet a csíki ~ „Boldogasszony-pohara”, amit a mulatság közben ürítenek ki. - 3. Karácsony vigíliáján tartják Mária ~ját. Aki otthon marad az éjféli mise alatt, az elkészíti „Mária radináját”, megteríti az asztalt, aztán imádkozik és virraszt, „mert Mária is virrasztott Szent Fia felett”. - 4. egyes vidékeken a disznótoron kapott kóstoló neve. **

Székely 1995:47.