🡰 előző
Magyar Katolikus Lexikon > N > nyúl
következő 🡲

nyúl (Lepus): a nyúlfélék (Leporidae) családjába tartozó, hosszú fűlű, növénywevő állat. – A nyúlalakúak rendjéhez (Lagomorpha) Mo-on két faj tartozik. A mezei nyúl (Lepus europaeus) a zárt erdők kivételével mindenütt gyakori. Kedveli a legelőket, a változatos kultúrájú agrarbiotópokat, a bokrokkal is tarkállt füves pusztakat. A nappali órakat sekély vackában pihenve tölti, a szürkületi órakban indul táplálkozni. Üldöztetve gyorsan fut, sebessége a 65 km/h-t is elérheti. Megszokott területéhez ragaszkodik, oda üldözés, zavarás után mindig visszatér. A párzási időszak február-márciusban kezdődik, ilyenkor nappal is látni egymást kergető nyulakat. A kanok gyakran verekednek egymással. Az első kisnyulak március-áprilisban születnek, egy alom 2–3 fiókából áll. A nőstények évente több alkalommal is ellenek. Az újszülöttek szemei nyitottak, testüket finom bunda fedi. A füben rejtőznek, anyjuk csak szoptatáskor keresi fel őket. Veszély esetén már néhány napos korukban futva menekülnek. A mezei nyúl növenyevő, táplálékát részben a mezőkön, legelőkön, részben a mezőgazdasagi földeken, a termesztett növények között találja meg. Átlagos élettartama mindössze egy-másfél év. Vadászható. – Az üregi nyúl (0ryctolagus cuniculus) a házi nyúlfajták őse. Mo-on korábban, különösen a laza, homokos talajú területeken gyakori volt, de az 1980-as éveket követően nagyon megfogyott, ma csupan néhány helyen fordul elő. Önásta üregben tanyázik, a nőstény évente 3–5 alkalommal ellik, egyszerre 3–8 ivadéka van. Ezek csupaszok, zárt szeműek, az anyjuk hasaból tépett puha szőrfészekben pihennek. Az üreget háromhetes korukban hagyják el. Az üregi nyúl Mo-on vadászható. – Lásd MKL IX:919. S.E.