Magyar Katolikus Lexikon > K > kávé


kávé (lat. Caffea, az etióp eredetű qahwa szóból): Ázsia és Afrika trópusi vidékein őshonos, többnyire örökzöld levelű, cserjés vagy fatermetű növény. - Terméséből először Etiópiában főztek italt: pásztorok észlelték, hogy a ~cserje levelét és bogyós termését lerágó állataik (juhok, kecskék) feltűnően élénken viselkednek. Az etióp eredetű qahwa jövevényszó a ~ mint ital megjelenése előtt az arabban a bor egyik szinonimája volt (etióp eredetű a bunn, a cserje bogyós termése). - A ~ Jemenből terjedt el világszerte. Kezdetben →dervis-rendek tagjai fogyasztották élénkítő, ébrentartó hatása miatt. Már a 16. sz. elején eljutott Mekkába és Kairóba, ahol a mekkai nagymecset és a kairói Al-Azhar →ulemái és diákjai körében fogyasztása ált. lett, jóllehet bizonyos vallási körök a szeszes italokhoz hasonlóan tiltakoztak fogyasztása ellen. - Mo-on a török hódoltság idején terjedt el, 1579. XII. 26: egy török vámnaplóban említik először. Eu. térhódítását a törökök mellett a velencei kalmárok is elősegítették. - Az első „~házakat” Egyiptomban rendezték be, a vendégeket zenészek és énekesek szórakoztatták. Isztambulban 1550 u. nyitotta meg az első ~házat (qahwa khán) két szíriai. Látogatói sakkoztak, vízipipát szívtak, ezzel megteremtették a közel-keleti ~házak ma is ismert típusát. - A vendég ~val történő megkínálása az arab világban a megtisztelés jele, amit visszautasítani a legnagyobb illetlenség. Elkészítésének vidéken, ill. a sivatagban élő beduinok között sajátos szert-a van. A frissen pörkölt ~szemeket famozsárban sajátos ének ritmusára törik-zúzzák porrá, és lassú tűzön rézedényben méregerősre főzik. A jelenlévőket, beleértve a vendégeket is, egyetlen csészéből kínálják sorban. A csésze billegetése, ill. lefelé fordítása jelzi, hogy a vendég kér-e még a ~ból. Az ún. török (gör-öknél görög) ~t finomra őrölt ~ból főzik réz ibrikben; lassú tűzön többször felfuttatják mindaddig, míg a tetején vastag habréteg nem keletkezik. A csészébe kitöltött ~t hideg vízzel együtt szolgálják fel. Jemenben a ~szem kemény héjából főzik a kisrát ('héj'), melyet forrón v. lehűtve üdítőként fogyasztanak. Az így nyert zöldes színű ital talán a feketénél is több koffeint tartalmaz. - A ~ kis mennyiségben hasznos élénkítő-, koncentrálást segítő szer lehet, jó hatással lehet a szív- és érrendszerre. Könnyen kialakíthat azonban függést is: →kábítószer. F.I.T.

Koós Gábor: A ~ tört., irod., élettani s vegytani szempontból. Bp., 1891. - Concise Encyclopedia of Arabic Civilization. Djambatan-Amsterdam, 1959. - MTK II:406.