🡰 előző
Magyar Katolikus Lexikon > S > szajkó
következő 🡲

szajkó, mátyásmadár (Garrulus glandarius): a varjúfélék (Corcidae) családjába tartozó, népiesen mátyásmadár erdőkben, parkokban általánosan elterjedt, felmérések szerint 60.000–80.000 pár fészkel. Állandó madár, de egyes években ősszel nagyobb, lazán öszetartó csapatok vonulása figyelhető meg. A párok fakon épített fészkekben évente egyszer 5–6 fiókát nevelnek. Főként rovarokkal táplálkoznak, de csigákat, apró rágcsálókat is esznek, kifosztják az énekesmadarak fészkeit, tojásokat, fiókákat pusztítanak el. Pl. az őszapó fészkeinek jelentős részét a szajkók dúlják fel. – A ~ énekesmadár, de éneke jelentéktelen, viszont recsegő vészhangjával a veszélyre figyelmezteti az erdő lakóit. Nem védett. – Lásd MKL XII/512. S.E.