Magyar Katolikus Lexikon > S > sajtolás


sajtolás, préselés: 1. gyümölcsök, magvak feldolgozása. - 2. az iparban domborított fém- vagy műanyagtárgyak előállítása. - 3. a művészetben dombormű többszöri előállítása vékony fémlemezből fából, kőből, bronzból vagy vasból készült formán. A modell negatív v. pozitív metszésű lehet. Hogy a fémlemez, mely 1/10 mm vékony is lehet, ne törjön, lágyítják, majd a részletek kidolgozását is lehetővé tevő fém, csont v. fa szerszámmal, kézi nyomással a formába préselik. Gyorsabb a módszer, ha a fémlapot hasonló nyomással felülről alakítják az egész tárgyhoz. Ilyenkor ólomlapot tesznek föl. Ez egyenletesen elosztja a kalapácsütésekből eredő nyomást, és lehetővé teszi az alakítást. Ezt részesítik előnyben, ha a forma negatív metszésű, mert ilyenkor a fémlap pozitív oldalán erősebb kontúrokat lehet elérni. Sz.Z.

Baumgarten 1985:169.