🡰 előző
Magyar Katolikus Lexikon > K > kánya
következő 🡲

kánya: a barna kánya (Milvus migrans) a nagyobb folyóinkat kísérő ligeterdők jellemző, de kisszámú fészkelője. Vonuló, márciusban érkezik, októberben indul Afrika felé. A párok fészkeiket a fak koronájában építik, de gyakran más madarak, gémek, varjak otthonait foglalják el. Fészkükbe jellemzően papír- és rongydarabkákat, kesztyűt, stb hordanak. A párok május elején rakják le 2–3 tojásukat, az egy hónapra kikelő fiókak 40–43 napig maradnak a fészekben. A barna kánya rágcsálókkal, halakkal, kételtűekkel, madarakkal él, de megfogja a gyíkot és rovart is eszik. Mo-on kb. 100 pár költ, védett. – A vörös kánya (Milvus milvus ) jóval ritkább, mindössze néhány pár fészkel hazánkban. Sík és hegyvidéki erdőkben egyaránt megtelepszik, fészekalja többnyire 3 tojásból áll. Föként rágcsálókkal táplálkozik, de madarakat, gyíkokat, halakat és békákat is fog. Tavasszal március végén érkezik, ősszel októberben indul a Földközi-tenger melléke felé. Fokozottan védett. – Lásd MKJ VI:138. S.E.