🡰 előző
Magyar Katolikus Lexikon > I > indiai sáfránygyökér
következő 🡲

indiai sáfránygyökér, sárga kurkuma (gör. krokosz, lat. Curcuma longa): a gyömbérfélék családjába tartozó növény. Néhány szakember nem tartja kizártnak, hogy az Én 4,14-ben ~ről van szó, amelyet Indiából behozva gyógyászati célokra a házikertekben neveltek. – A sárga ~ tagoltan gumós, vaskos gyökértörzsű, 30-40 cm magasra növő, évelő trópusi gyömbérféle. Nagy, hosszúnyelű, alul szárölelő, hegyes csúcsú, lándzsás, fénylő zöld tőleveleinek főere mellett barna csík vonul végig. Fiatal, virágzó hajtásait keleten zöldségként fogyasztják. Sárgás, nagyajkú, tobozszerűen csoportosuló virágait öblös, rózsaszín fellevelek övezik. Belül narancsvörös gyöktörzséről vastag, egyenesebb gyökérágak erednek. Ezek a gyökérágak adják a kereskedelemben a hosszú kurkuma, vagy sárga gyömbér néven ismert készítményt. A gyöktörzs és a gyökerek is sárga festőanyagot, ,curcumint’ tartalmaznak. Főzött, szárított, megőrölt pora a curry fontos alkotórésze. Emellett vérkeringést javító, trombózist gátló, és a kobramarást is gyógyító szer. Gyökérfőzetébe áztatott, majd megszárított szűrőpapír a kurkuma-papír, amelyik lúgos folyadékba mártva megbarnul. – Rokon fajai a kelet-indiai kurkuma , őrleménye az abir (indiai púder) alkotórésze, a fakógyökerű kurkuma keményítőben dús húsa epegyógyító hatású; a citvor kámforillatú gyökérolaja gyomorerősítő. Ky. Z.

Kereszty 1998:209.