🡰 előző
Magyar Katolikus Lexikon > L > lepény
következő 🡲

lepény: tág értelemben lapos sütemény, szoros értelemben édes, sós vagy fűszeres töltelékkel megrakott, sült tészta. - Gyúrt v. kelesztett változatai vannak. Hagyományos formája a kerekre nyújtott tésztára rakott töltelék, a tészta peremét fölhajtják. Régebben tepsi nélkül, kemencében sütötték. Itáliai népi változata a pizza. A m. hagyományban a 18. sz-tól a béles és bukta típusú sütemények kiszorították, ill. modernebb megfelelője a gyümölcstorta. - A bibliai időkben ált. árpából, a tehetősebbek búzalisztből készítették a →kenyér ősét, a lángosszerű, kerek →lepénykenyeret. **

A lexikon kora

A lexikon a budapesti Pálos Könyvtárban készült 1980 és 2013 között. A honlapon a korabeli szócikkek olvashatók, az újabb eseményeket, kutatási eredményeket a szócikkek nem tartalmazzák.